Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Θα τρελάνουμε και την Τρόικα από το ράβε - ξήλωνε στο φορολογικό

Περισσότερες από 50 αλλαγές μέσα σε λίγες μέρες, εκ των οποίων οι 28 μόλις εχθές, επέφερε ο υπουργός Οικονομικών στο υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο. Στη νέα του μορφή το νομοσχέδιο προβλέπει πιο σκληρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και φορολογικά κίνητρα.

Ωστόσο οι αλλαγές εκτείνονται και σε εμβόλιμες ρυθμίσεις που αφορούν από το τι θα πληρώνει μια εταιρία που προσφεύγει κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μέχρι το αεροδρόμιο του Ελληνικού και τα παλιά δάνεια της ΚΕΔ και του Μεγάρου Μουσικής, τα οποία αναλαμβάνει το Κράτος (150 εκατ. ευρώ συνολικά). Δίδεται όμως και στον ΟΔΙΕ "φοροέκπτωση" ανάλογη εκείνης που δόθηκε στον ΟΠΑΠ.

Οι αλλαγές που κατατέθηκαν προβλέπουν, μεταξύ άλλων:
- παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου, αντί 31 Μαρτίου που ήταν αρχικά, η έναρξη του Εθνικού Σχεδίου κατά της Φοροδιαφυγής, καθώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις στον διορισμό των μελών της επιτροπής που θα δίνει κάθε μήνα νέες κατευθύνσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανιμσό.

- για να κινείται άμεσα δίωξη κατά των φοροφυγάδων και φοροοφειλετών, ορίζεται πως η δικογραφία που σχηματίζεται από τον οικονομικό εισαγγελέα μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης θα διαβιβάζεται στους κατά τόπους αρμόδιους εισαγγελείς με την παραγγελία άμεσης ποινικής δίωξης.

- από την ημερομηνία άσκησης της ποινικής δίωξης ξεκινάει η παραγραφή, όταν ο Εισαγγελέας ζητήσει την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης στην περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς υποβολής δήλωσης εισοδήματος με απόκρυψη φόρου άνω των 150.000 ευρώ.

Κίνητρα
Με άλλες διατάξεις, διευκρινίζεται ότι το μέτρο της απόσυρσης (με μείωση κατά 40% του τέλους ταξινόμησης) αφορά σε φορτηγά έως 3.500 κ.ε. αντί 2.000 κ.ε που ορίζετο αρχικά.

Επίσης:
-Προβλέπεται ότι η απαλλαγή από τις ετήσιες αντικειμενικές δαπάνες και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική κατοικία τους (ή συνήθη διαμονή) στην αλλοδαπή, εφόσον δεν αποκτούν εισόδημα στην Ελλάδα, ισχύει από 1.1.2011 και μετά.

-Για τις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ορίζεται πως εκπίπτει το 20% της δαπάνης μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ και το 10% της δαπάνης από ποσό 3.001 έως 6.000.

-Με ειδική τροπολογία διευκρινίζεται ότι δεν θα αναζητούνται επιστροφές ΦΠΑ που έχουν καταβληθεί από εφορίες σε αγρότες με την μορφή επιδοτήσεων ειδικού καθεστώτος.

ΟΔΙΕ
Επεκτείνεται και στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος η δυνατότητα έκπτωσης για τις πραγματοποιούμενες πωλήσεις που προβλέπεται να δοθεί και τον ΟΠΑΠ, ποσοστού με κλίμακα 2% για αξίες μέχρι 700.000 ευρώ, ένα τοις εκατό για αξίες από 700.001 έως 1.500.000 και μισό τοις εκατό για ποσά άνω των 1.500.001 ευρώ, ως ποσό πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων.

ΟΤΑ – φορείς
Επανέρχονται τα δωδεκατημόρια και για τους ΟΤΑ στην πραγματοποίηση δαπανών για μισθοδοσία προσωπικού που μετατάσσεται ή μεταφέρεται σε αυτούς, καθώς και προνοιακά επιδόματα, που προβλέπονταν με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο και αφορούσε στο μεταβατικό στάδιο συνένωσής τους λόγω του Καλλικράτη.

Επίσης δυσκολεύει η εκταμίευση προκαταβολών σε νομικά πρόσωπα, καθώς πριν την εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού απαιτείται η έκδοση εντολής από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ληξιπρόθεσμα
Με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό οικονομικών να προσλαμβάνει και αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (εκτός από τις άλλες βαθμίδες) στις ομάδες αναγκαστικής είσπραξης δημοσίων εσόδων αρκεί οι συγκεκριμένες προσλήψεις να μην ξεπερνούν το 5% επί του συνόλου των προσλήψεων.

Απαλείφθηκε πάντως το ειδικό επίδομα επίτευξης στόχων, για τα στελέχη των κρατικών εισπρακτικών υπηρεσιών. Αντ΄ αυτού προβλέπεται ότι σε περίπτωση επίτευξης ποιοτικών και ποσοτικών στόχων του συμβολαίου αποδοτικότητας εκδίδεται αιτιολογημένη απόφαση του οργάνου επαναξιολόγησης (θα ορίζεται με απόφαση υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών).

Επίσης ορίζεται ότι:
- στο ΣΔΟΕ μπορούν να υπηρετούν και υπάλληλοι με περισσότερο από 20 έτη υπηρεσίας, αλλά όχι πάνω από 25 έτη συνολικό χρόνο, και σε ποσοστό μέχρι το 10% του συνολικού αριθμού θέσεων.

- ο πρόεδρος του Σώματος Φορολογικών Διαιτητών θα ορίζεται από την Βουλή με θητεία 5 των η οποία θα ανανεώνεται μια φορά μόνο

Διάφορες ρυθμίσεις… διαφόρων
Δεν απαιτείται τελικά η καταβολή του 50% του προστίμου από επιχειρήσεις που προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια κατά πράξης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η εταιρεία που θα αναλάβει την αξιοποίηση του Ελληνικού υπεισέρχεται αυτοδικαίως σε οποιαδήποτε σύμβαση μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλη σύμβαση διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των ακινήτων του πρώην αεροδρομίου.

Το δημόσιο αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση δανείου 56,1 εκατ. ευρώ που πήρε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου από την Εμπορική Τράπεζα το 2003.

Το δημόσιο ανέλαβε απευθείας την εξυπηρέτηση του δανείου 95 εκατ. ευρώ που πήρε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα το 2007. Με την αλλαγή που έγινε χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Πολιτισμού θα διορίζουν την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΜΑ. Εν τούτοις ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε προφορικά ότι το δημόσιο αναλαμβάνει και το διαχειριστικό έλεγχο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More