Από την Ε.Ε. φοβόταν η Μέρκελ ότι μπορεί να δεχθεί πλήγμα στους εκλογικούς στόχους του κόμματός της, από την Ιαπωνία… το βρήκε.
Το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα ανακίνησε την αντίδραση των Γερμανών και την έκφραση της ανησυχίας τους για ανάλογο δυστύχημα στη Γερμανία.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Μέρκελ έδωσε παράταση ζωής σε 17 πυρηνικούς σταθμούς, το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις ειδικά στη Βάδη- Βυρτεμβέργη, όπου στις 27 Μαρτίου θα διεξαχθούν περιφερειακές εκλογές.
Η καγκελάριος συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο «κρίσης», μίλησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και έκανε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, για να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι «οι γερμανικοί σταθμοί είναι ασφαλείς και δεν επηρεάζονται ούτε από σεισμούς ούτε από παλιρροιακά κύματα».
Διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες της, δε, ότι θα επανεξεταστούν «με μεγεθυντικό φακό» οι προδιαγραφές ασφαλείας των αντιδραστήρων και σημείωσε πως θα προτείνει «ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο» επί του θέματος.
Στη Γαλλία, επίσης, το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας προκαλεί την ενεργοποίηση των δυνάμεων που τάσσονται κατά της πυρηνικής ενέργειας και ήδη οργανώνεται διαδήλωση στο Παρίσι, ενώ κινητοποιούνται τα δίκτυα στην Ιταλία και την Αυστραλία.
Στην Ιταλία, το ατύχημα της Ιαπωνίας θα επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει εντός του προσεχούς τριμήνου και αφορά στην επέκταση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
Γενικότερα τώρα, από τους 440 πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι, ανά τον κόσμο, παράγεται περίπου το 15% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού.
Στα τέλη του 2009 είχε αναγγελθεί ότι περίπου 60 νέοι αντιδραστήρες βρίσκονταν υπό κατασκευή, ενώ η κυβέρνηση Κάμερον στη Μεγάλη Βρετανία είχε ήδη αναγγείλει την πρόθεσή της να εμπλακεί στην πυρηνική ενέργεια, εγκαταλείποντας τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου