Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

"Σύμφωνο των Νησιών" και ενεργειακός σχεδιασμός

Το "Σύμφωνο των Νησιών" (ISLE-PACT), υπέγραψαν νησιωτικοί δήμοι της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Ερμούπολη της Σύρου.

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν από έναν χρόνο, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ανάπτυξης 2010 (22-26 Μαρτίου 2010). Στην πρώτη φάση του έργου συμμετέχουν 12 ομάδες ευρωπαϊκών νησιών, που συνολικά αντιπροσωπεύουν πάνω από 50 νησιά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, 15 νησιωτικοί δήμοι υπέγραψαν το Σύμφωνο. Πρόκειται για τους δήμους: Άνδρου, Αμοργού, Αίγινας, Σύρου, Μυκόνου, Νάξου, Κιμώλου, Σίκινου, Σίφνου, Λέσβου, Θήρας, Ίου, Λήμνου, Σκύρου και Μήλου, ενώ κατ’ αρχήν αποδέχτηκαν το Σύμφωνο και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, οι οποίες όμως θα πρέπει να λάβουν την τελική έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Περίπου το 3,5% των Ευρωπαίων πολιτών ζουν σε νησιά κι αυτό το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, επιβαρύνοντας έτσι τα οικοσυστήματα, τις μεταφορές, την ενεργειακή υποδομή και τις απαιτήσεις των νησιών.

Η εισαγωγή αειφορικών συστημάτων ενέργειας και μεταφορών στις κοινότητες των νησιών θα εξυπηρετήσει τρεις βασικού στόχους.

Συγκεκριμένα, θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων αειφόρου ενέργειας, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 20% και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2020 (στόχος 20-20-20).

Θα προστατεύσει τα οικοσυστήματα των νησιών, αυξάνοντας την ενεργειακή και υδατική τους ανεξαρτησία και θα ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα αναστρέψει τη μείωση του τοπικού πληθυσμού.

Το Σύμφωνο των Νησιών είναι ένα δεσμευτικό κείμενο, με το οποίο οι νησιωτικές τοπικές αρχές αναλαμβάνουν την πολιτική δέσμευση να πραγματοποιήσουν τους στόχους του έργου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More