Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Στο "κόκκινο" οι πιστωτικές

Οι Ελληνες καταναλωτές εγκαταλείπουν τις πιστωτικές κάρτες, αφού οι περισσότερες έχουν κτυπήσει «κόκκινο», και στρέφονται στις χρεωστικές τις οποίες μέχρι πρότινος αγνοούσαν.

Σύμφωνα με στοιχεία η περυσινή χρονιά «έκλεισε» με αύξηση τόσο στον αριθμό όσο και στην καταναλωτική δαπάνη με χρεωστικές κάρτες, ενώ συρρικνώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών καρτών και περιορίστηκε ο τζίρος των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε με αυτές.

Σύμφωνα με μελέτη της MasterCard επτά στους δέκα Ελληνες αγνοούν τις δυνατότητες συναλλαγών που έχουν με τη χρεωστική τους κάρτα, όπως είναι οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Ταυτόχρονα όμως η αύξηση στη χρήση τους δείχνει ότι και οι Ελληνες καταναλωτές αρχίζουν να τις χρησιμοποιούν ως εργαλείο πληρωμών, ανάλογα με τα χρήματα που έχουν ήδη στον λογαριασμό τους.

Η ανάπτυξη των πιστωτικών καρτών στην ελληνική αγορά στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι οκτώ στους δέκα καταναλωτές «έβλεπαν» το «πλαστικό χρήμα» ως μέσο δανεισμού και όχι ως εργαλείο πληρωμής. Με αποτέλεσμα σήμερα η μία στις τέσσερις κάρτες να έχει βγει στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Visa Europe για το 2010 φαίνεται ότι η καταναλωτική δαπάνη μέσω χρεωστικών καρτών στα σημεία πώλησης ανήλθε στα 835 εκατ. ευρώ (αύξηση 16%), και ο συνολικός αριθμός χρεωστικών καρτών αυξήθηκε στα 5,6 εκατ. κάρτες (+9%). Επίσης ο αριθμός των συναλλαγών κινήθηκε ανοδικά (+12,5%) στα 84 εκατομμύρια, με τη δαπάνη ανά χρεωστική κάρτα στα σημεία πώλησης να διαμορφώνεται στα 160 ευρώ (+9%).

Αντίθετα πτωτική είναι η πορεία των πιστωτικών καρτών. O συνολικός αριθμός τους περιορίστηκε στα 3 εκατομμύρια κάρτες, εμφανίζοντας μείωση 15% σε σχέση με το 2009 και με πτώση κατά 10% της καταναλωτικής δαπάνης στα σημεία πώλησης που διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ. Και αυτό την ώρα που οι συναλλαγές στα σημεία πώλησης ανά πιστωτική κάρτα σημείωσαν αύξηση κατά 6%, που σημαίνει ότι πλέον χρησιμοποιούνται για πολύ μικρότερης αξίας αγορές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More