Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Αν δεν επανεκλεγούν θα δουλέψουν;

Εδώ και χρόνια γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι μας έχουν εργαστεί στην ζωή τους πριν καθίσουν στα έδρανα του κοινοβουλίου. Επίσης γνωστό σε όλους μας είναι ότι το επαγγελματικό παρελθόν πολλών από αυτούς δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο κυρίως γιατί οι ίδιοι δεν το ξεκαθαρίζουν.

Όταν προχθές ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος µίλησε για συντεχνίες της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του πολυνοµοσχεδίου για τις αλλαγές στην Υγεία, εννοούσε βασικά τις έξι οµάδες βουλευτών που σε επαγγελματικό επίπεδο υπερκαλύπτουν τα 2/3 της Βουλής.

Έτσι σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι ίδιοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας, τα πρωτεία κατέχουν οι δικηγόροι (66) και έπονται οι απόφοιτοι Πολυτεχνείου (44), οι ιατροί και φαρµακοποιοί και οι οικονοµολόγοι (από 39).

Ακολουθούν μετά οι ισοδύναμες «ομάδες» των δηµοσιογράφων και των εκπαιδευτικών (από 26). Οι υπόλοιποι αποτελούνται από, επιχειρηµατίες με 15 βουλευτές, δηµοσίους υπαλλήλους ή έχοντες κάποια σχέση µε τον ευρύτερο δηµόσιο τοµέα 14, άλλοι 11 έχουν την ιδιότητα του πανεπιστηµιακού δασκάλου, 5 επιµένουν ότι είναι αγρότες όπως και άλλοι τόσοι αυτοχαρακτηρίζονται ιδιωτικοί υπάλληλοι, 3 είναι ηθοποιοί και από ένας κοινωνιολόγος, οικοδόµος, συγγραφέας, διπλωµάτης και ποδοσφαιριστής.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη δήλωση του πόθεν έσχες φέρει το επάγγελµα του κοινωνιολόγου, ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας Αντώνης Σαµαράς είναι οικονοµολόγος, η γραµµατέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εκπαιδευτικός, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δηµοσιογράφος και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πολιτικός µηχανικός.

Το κλειστό επάγγελμα… της Βουλής θίγεται από το άνοιγμα των επαγγελμάτων
Όπως είναι εύκολα κατανοητό η πλειοψηφία των βουλευτών μας, δηλώνει ως επαγγελματική δραστηριότητα επαγγέλματα τα οποία θίγονται άμεσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Μεταξύ τους ο τέως πρωθυπουργός, πρώην και νυν πρόεδροι του Σώματος, πλήθος νυν και πρώην υπουργών και υφυπουργών, αλλά και επικεφαλής των ΚΟ των κομμάτων εκπροσωπούν κοινωνικές ομάδες που θίγονται από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που προωθεί η κυβέρνηση.

Επίσης πολλοί είναι οι βουλευτές, από όλα τα κόμματα, που, αν ήδη βρίσκονται ή θελήσουν να επιστρέψουν στον εργασιακό στίβο, θα βρουν το επάγγελμά τους «ανοιχτό» και τα προνόμια που υπήρχαν θα αποτελούν παρελθόν. Τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν θα αφορούν 150 από τους 300 βουλευτές.

Με αυτά τα δεδομένα στο χέρι δεν είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να καταλάβει την αναφορά του κ. Λοβέρδου στις συντεχνίες της Βουλής. Προφανώς είναι πολλές οι αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί από τον συντεχνιακό «πυρετό» που έχει προσβάλει τους βουλευτές της συμπολίτευσης, και όχι μόνο, αλλά και τις πιέσεις που οι συγκεκριμένοι βουλευτές δέχονται από τους φορείς των επαγγελμάτων που ασκούσαν ή που ασκούν και σήμερα. Φορείς από τους οποίους αντλούν εκλογική δύναμη.

Μπορεί στους εθνοπατέρες να μην υπάρχουν πρώην αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, ιδιοκτήτες υπεραστικών λεωφορείων ή λιμουζίνων, ξεναγοί, πωλητές λαϊκών αγορών ή και κομμωτές, αλλά η Βουλή βρίθει από δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς, ενώ δεν λείπουν και βουλευτές αρχιτέκτονες και φαρμακοποιοί, επαγγέλματα που είναι στο στόχαστρο με τις νέες ρυθμίσεις.

Ας ελπίσουμε ότι οι αντιδράσεις τους αυτές δεν οφείλονται στην ανάγκη τους να συνεχίζουν να είναι προνομιούχοι εργαζόμενοι και μετά το πέρας της θητείας τους σε περίπτωση που δεν επανεκλεγούν.

Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς αν δεν επανεκλεγούν θα βγουν στον εργασιακό στίβο; Πόσοι έχουν επαγγελματικό παρελθόν, για να έχουν και επαγγελματικό μέλλον;

‘Οταν θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση, μήπως θα έπρεπε εκτός από το όριο ηλικίας να ορίζεται ότι δεν θα μπορεί να γίνει βουλευτής άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ποτέ ή που δεν έχει έναν αριθμό ενσήμων; Και όχι ένσημα εικονικά. Ένσημα πραγματικά κάτω από την επίβλεψη εργοδότη πραγματικού όχι του μπαμπά. Ίσως έτσι κάποτε ασκήσουν πολιτική για τον εργαζόμενο άνθρωποι, που δούλεψαν και καταλαβαίνουν τί είναι δουλειά, ωράριο, μισθός κι εργατικά δικαιώματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More