Δώδεκα χρόνια μετά το σεισμό της Πάρνηθας και συγγενείς των νεκρών της «Ρικομέξ» και της πολυκατοικίας στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν έχουν σε πολλές περιπτώσεις καταφέρει να εισπράξουν τη χρηματική αποζημίωση που τους επιδίκασαν τα δικαστήρια για διατροφές παιδιών και ψυχική οδύνη, για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων.
Οι δικαστικοί αγώνες για πολλούς από τους δικαιούχους κατέληξαν σε ψυχοφθόρους μαραθώνιους.
Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» των δικαιούχων προηγούνταν οι προνομιούχες τράπεζες, που – η μία μετά την άλλη – εμφάνιζαν έγγραφες προσημειώσεις υποθηκών στα κατεστραμμένα ακίνητα και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο προς ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.
Στην περίπτωση της «Ρικομέξ», έπειτα από σειρά δικαστικών αντιδικιών και αφού εκδόθηκε απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι συγγενείς μπορούσαν να κάνουν αναγκαστική εκτέλεση κατά της τράπεζας και να εισπράξουν το ποσό των 145.000 ευρώ, εκκρεμεί δικάσιμος επί ανακοπής της τράπεζας, που έχει οριστεί για το Μάρτιο του 2013. Μέχρι να συζητηθεί η ανακοπή, με απόφαση του Πρωτοδικείου έχει γίνει δεκτή αίτηση της τράπεζας για αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αίτηση αναστολής έγινε δεκτή, καθώς κατά την κρίση του Πρωτοδικείου η τράπεζα θα πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά αν πληρώσει το ποσό των 145.000 ευρώ στα θύματα.
Στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους και δύο παιδάκια, η κατάρρευση της πολυκατοικίας οφειλόταν στις οικοδομικές μεταρρυθμίσεις που είχε κάνει η εταιρία σούπερ-μάρκετ που είχε κατάστημα στο ισόγειο και το υπόγειο. Και εκεί οι οικογένειες των θυμάτων έδωσαν αγώνα, όμως η εταιρία δεν κατέβαλε τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν τελεσίδικα.
Στην περίπτωση του εργοστασίου της «Φιαλοπλάστ», που επίσης κατέρρευσε, η οικογένεια μιας εργάτριας διεκδίκησε αποζημίωση, την οποία δεν έλαβε ποτέ επειδή το ακίνητο κατακυρώθηκε σε τράπεζα μετά από πλειστηριασμό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου