Να βγει «καπνός» από το υπουργείο Οικονομικών, για τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα από φόρους κατά τουλάχιστον 3,5 δισ. (έως και 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 έναντι στόχου 9 δισ. στο Μνημόνιο) περιμένουν σήμερα οι επιτελείς της κυβέρνησης.
Ο "μαραθώνιος" συσκέψεων που ξεκίνησε από τη Δευτέρα του Πάσχα θα κορυφωθεί σήμερα, σε συσκέψεις για την τελική διαμόρφωση των φορολογικών μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά και στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ στην τετραετία.
Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν το πρωί της Πέμπτης και θα έχουν "πανηγυρικό" χαρακτήρα. Οι διεργασίες περιβάλλονται από πέπλο μυστικότητος ενώ μεγάλη έμφαση θα δοθεί -για να ικανοποιηθεί το "λαϊκό αίσθημα"- στην επώνυμη φοροδιαφυγή, με στοχευμένες διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων για την ανάδειξη των υπόπτων.
Στα ανοιχτά μέτωπα όμως συγκαταλέγεται και η εξειδίκευση των φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν καθώς και ποιοι δικαιούχοι θα τις χάσουν, ώστε να περικοπούν 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Θα καθοριστούν επίσης περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, η υπέρβαση των οποίων θα οδηγεί σε απώλεια των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες δικαιούχους, η εξειδίκευση του πώς θα περιοριστεί κατά επιπλέον 2 δισ. ευρώ η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, ενώ αγκάθι παραμένει ακόμη το ενιαίο μισθολόγιο, που δεν έχει κοστολογηθεί στο πρόγραμμα.
Καθώς η Τρόικα καταφθάνει στην Αθήνα στις αρχές Μαϊου, περιμένει να δει τα πλάνα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ από τα οποία θα εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν τα διορθωτικά μέτρα για φέτος να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ.
Οι ελεγκτές περιμένουν ακόμη τα σχέδια για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών του Δημοσίου για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ, τη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 1,2 δισ. ευρώ και περαιτέρω περικοπές δαπανών στην Υγεία ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Στις αμέσως επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν και οι συσκέψεις για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, με κεντρικό στόχο την είσπραξη 15 έως 17 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013.
Ήδη έχει γίνει η πρώτη διερευνητική επαφή από τη γαλλική PMU για τον Ιππόδρομο, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ από τη DEUTSCHE TELEKOM.
Όσον αφορά στη ΔΕΠΑ η προκήρυξη θα γίνει εντός του 2011 με βάση μελέτη για τη σκοπιμότητα απόσχισης του ΔΕΣΦΑ και αφού συνεκτιμηθούν οι εμπορικές σχέσεις με τη ΔΕΗ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου