Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

80.000 με 85.000 εγκαταλελειμμένα αδέσποτα κάθε χρόνο στην Ελλάδα

Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, με δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα. Τα ανεπαρκή προγράμματα εμβολιασμού και στείρωσης αδέσποτων ζώων, το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και η γενικότερη έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι στο ζήτημα των αδέσποτων, συντελούν στην ανακύκλωση του προβλήματος, αλλά και στη δυσφήμιση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Τη στιγμή που ανεπίσημα στοιχεία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανεβάζουν στις 80.000 με 85.000 τον αριθμό των εγκαταλελειμμένων αδέσποτων κάθε χρόνο στην Ελλάδα, στα χαρτιά η κατάσταση μοιάζει μάλλον ειδυλλιακή. Για παράδειγμα, από το 2003 στο δήμο Αθηναίων έχει στελεχωθεί ειδικό τμήμα που εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας ζώων με σκοπό την καταγραφή, τη σήμανση και την περίθαλψη - στείρωσή τους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δήμου μέχρι στιγμής, πάνω από 4.000 αδέσποτα ζώα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα, ενώ περίπου 900 ζώα υιοθετήθηκαν από πολίτες. Μάλιστα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχαν διατεθεί συγκεκριμένα κονδύλια για την υλοποίηση προγραμμάτων στείρωσης και τη δημιουργία καταφυγίων με αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε δήμου.

Στη θεωρία λοιπόν, η αντιμετώπιση του προβλήματος της κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων, φαίνεται πως αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα είναι μάλλον διαφορετικά. Εκπρόσωποι Φιλοζωικών Σωματείων καταγγέλλουν ότι τόσο τα κονδύλια όσο και κάποιες παλαιότερες πρωτοβουλίες έχουν κυριολεκτικά «βαλτώσει». Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας αντίκρισαν δεκάδες σκυλιά και γάτες, ακόμα και περιστέρια, δηλητηριασμένα από φόλες να αργοπεθαίνουν στον χώρο του Ζαππείου.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Η αρμόδια υφυπουργός, Μιλένα Αποστολάκη, έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More