Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Όργιο κερδοσκοπίας λόγω… Λιβύης

Οι αναταραχές στον αραβικό κόσμο, προκάλεσαν την έκρηξη των τιμών των υγρών καυσίμων προσθέτοντας ακόμα ένα βάρος στο ελληνικό νοικοκυριό με τους περισσότερους πλέον να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι την τελευταία μόνο εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης «τσίμπησε» δύο λεπτά, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνονται μέσω του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, ενώ μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες το πετρέλαιο θέρμανσης «σκαρφάλωσε» συνολικά στα τέσσερα λεπτά το λίτρο. Η απλή αμόλυβδη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης ανέβηκαν πάνω από τρία λεπτά.

Την ίδια ώρα που ο Έλληνας καταναλωτής γονατίζει στην κυριολεξία από την ακρίβεια, από την άλλη πλευρά οι επιχειρηματίες μετρούν νέα άνοδο του κόστους παραγωγής και λειτουργίας των εταιρειών τους και είτε θα αναγκαστούν να τις κλείσουν είτε να μετακυλήσουν μέρος των ανατιμήσεων στην κατανάλωση.

Ενεργοβόρες επιχειρήσεις ή άλλες που παράγουν προϊόντα με πρώτη ύλη το πετρέλαιο αλλά και απλές εταιρείες που καταναλώνουν ντίζελ για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους, τρώνε νέο χαστούκι μετά την τεράστια πτώση της ζήτησης που έχει προκαλέσει η ύφεση.

Εκτός από την δραματική αύξηση των τιμών, το μεγάλο ζητούμενο είναι και η αισχροκέρδεια. Περίπου 800 με 1.000 πρατήρια υγρών καυσίμων κλέβουν με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς τους καταναλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου.

Ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντ. Ρόβλιας ανακοίνωσε τη σύλληψη βενζινοπώλη που «πείραζε» τις τέσσερις αντλίες της αμόλυβδης και τον παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ αφαιρείται και η άδεια λειτουργίας του πρατηρίου του.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου, η αμόλυβδη, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, έχει εκτιναχθεί στο 1,64 ευρώ το λίτρο (μέσα επίπεδα), το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,84 ευρώ και το ντίζελ κίνησης στο 1,451 ευρώ.

Το ράλι των τιμών ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες όταν ξέσπασαν αρχικά οι ταραχές στην Αίγυπτο και εδώ και δύο εβδομάδες συνεχίζονται στη Λιβύη. Στη διεθνή αγορά, για το ίδιο διάστημα, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ανέβηκε 13% και έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 112,39 δολάρια, ενώ το αργό... σταμάτησε στα 96,47 δολάρια σημειώνοντας αύξηση 12%.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More