Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ανεξέλεγκτη η «μαύρη» εργασία

Κωμικοτραγικές καταστάσεις επικρατούν στον Βόλο, όπως αποδεικνύεται από εφόδους που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς, κατόπιν καταγγελιών για καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και για ανασφάλιστη εργασία.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου έκανε πράξη την προειδοποίησή του και μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας κλιμάκια «οργώνουν» μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Χάος, παράλληλα, επικρατεί και στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπου οι εργαζόμενοι ελλείψει σωματείων είναι ουσιαστικά ανοχύρωτοι απέναντι στις αποφάσεις των εργοδοτών.

Εργαζόμενοι που δεν ασφαλίζονται και η αμοιβή τους δεν ξεπερνά το επίδομα ανεργίας, καταστάσεις προσωπικού αθεώρητες που αναρτώνται μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου και συνθήκες εργασίας που δεν επιτρέπεται καν το διάλειμμα για τα απολύτως απαραίτητα (κολατσιό και φυσικές ανάγκες) είναι μερικές από τις καταγγελίες που φτάνουν πιο συχνά στο Ε.Κ.Β., σπανιότερα όμως στην Επιθεώρηση Εργασίας εξαιτίας του φόβου της απόλυσης.

Οι συνδικαλιστές που βρέθηκαν πρόσφατα σε βιοτεχνία παρασκευής τροφίμων έμειναν άφωνοι, όταν ψάχνοντας τους ανασφάλιστους εργαζομένους για τους οποίους υπήρχε τηλεφωνική καταγγελία, διαπίστωσαν ότι είχε χτυπήσει «συναγερμός» και οι αλλοδαποί είχαν κρυφτεί στην αποθήκη με τα άλευρα, για να μην γίνουν αντιληπτοί.

Σε άλλη περίπτωση, ανασφάλιστοι εργαζόμενοι πήραν την εντολή να κρυφτούν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο τροχαίο υλικό και παρέμειναν εκεί στοιβαγμένοι περισσότερο από δύο ώρες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην επιχείρηση. Το κλιμάκιο των συνδικαλιστών ενημερώθηκε πολύ αργότερα για το περιστατικό από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία εργαζομένου μέσα από τον χώρο δουλειάς.

Και δεν τελειώνουν εδώ... οι μαρτυρίες όσων συμμετέχουν στα κλιμάκια ελέγχου και εκτός όλων των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν τον φόβο των εργαζομένων που ανώνυμα καταγγέλλουν τέτοιες αυθαιρεσίες, στον επιτόπιο όμως έλεγχο, το τελευταίο διάστημα, αποφεύγουν ακόμη και να χαιρετήσουν το κλιμάκιο των συνδικαλιστών, προκειμένου να μη «φωτογραφηθούν» ως οι υπαίτιοι του ελέγχου και υποστούν κυρώσεις από την εργοδοσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στο 20% του ΑΕΠ πλέον η «μαύρη» εργασία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More