Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Βλέπουν αυξητική τάση στις εξαγωγές τροφίμων

Οι αρνητικές οικονομικές συνθήκες, οι επιπτώσεις τους στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και την επιχειρηματικότητα συνολικά καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτέλεσαν τα κυρίως θέματα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε «ως χρονιά των μεγάλων προκλήσεων» λόγω των οικονομικών συγκυριών και δήλωσε: «Η ένταση και η ταχύτητα των επιβεβλημένων αλλαγών, είναι κάτι νέο για την πολιτεία, την κοινωνία, την αγορά και τον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Είναι όμως η τελευταία ευκαιρία που μας δίνεται να καταστήσουμε την Ελλάδα μια πραγματική Ευρωπαϊκή χώρα. Και εξαρτάται από τη δική μας βούληση και συνείδηση να μην τη χάσουμε. Όλοι μας ξέρουμε ότι η ανάπτυξη είναι η μόνη προϋπόθεση για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Η σύγχρονη ανάπτυξη εξαρτάται καταρχάς από σκληρή δουλειά και δημιουργία αλλά επίσης άμεσα και καθοριστικά από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η παιδεία, η αγορά εργασίας, η λειτουργία της νομοθετικής εξουσίας αλλά και από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς. Πρέπει επιτέλους, ως χώρα να επιδιώξουμε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο, που θα ενισχύσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και θα αναδεικνύει την επιχειρηματική δράση».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ επεσήμανε την εξέχουσα θέση της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων στην ελληνική οικονομία και αναφέρθηκε στη δυναμική του κλάδου παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον: «Το 2010 ο μέσος όρος των εξαγωγών των επιχειρήσεων του κλάδου παρουσίασε αυξητικές τάσεις, παρά την κρίση. Το ενδεκάμηνο του 2010 οι εξαγωγές σε Τρόφιμα και Ποτά συμμετείχαν κατά 21,6% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών ενώ η αξία τους ανήλθε σε ¤3.096,4 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καλούσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από το σημερινό αδιέξοδο όμως αυτό προϋποθέτει κοινωνική συναίνεση και βαθιές τομές στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενός ενιαίου εμπορικού μητρώου για τις επιχειρήσεις, που θα αποκτήσει η Ελλάδα για πρώτη φορά. Ο κ. Κομνηνός αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και δήλωσε πως το σύνολο του αγορανομικού κώδικα θα τεθεί ύπο αναδιατύπωση με στόχο να αρθούν οι αναποτελεσματικές διατάξεις ενώ η αδειοδότηση των επιχειρήσεων θα γίνεται σε 4 ημέρες. Τέλος ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΣΕΒΤ θα προτίνει σύντομα τη σύσταση ομάδας διαχείρισης διατροφικών κρίσεων, απατώντας σε ένα από τα πάγια αιτήματα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων τα τελευταία χρόνια.

Ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Η έξοδος από την κρίση: η Ανάπτυξη και ο Ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων». Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Γεώργιος Χατζημαρκάκης, Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γερμανία, Ιωάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Παν/μίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και ο Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναφερόμενος στην οικονομία της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά: «εμείς στη Γερμανία τα πάμε καλά. Και τα πάμε καλά σε βάρος της Ελλάδας. Αυτό όμως λίγοι Γερμανοί το κατανοούν» και επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά τα χρόνια της Ευρωζώνης επιλέγοντας την κατανάλωση αντί για τις επενδύσεις. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε με τη σειρά του ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φέρει σε πέρας το δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής όμως είναι απαραίτητη η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων υποδομών και επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρόπουλος, αναφερόμενος στις προοπτικές της διεθνούς βιομηχανίας τροφίμων, τόνισε ότι είναι ευνοϊκές διότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες (Ασία, Αφρική) είναι ισχυροί και έχουν διάρκεια. Ειδικότερα για την ελληνική βιομηχανία ειδών διατροφής, ο ομιλητής επεσήμανε ότι θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της προς την Αφρική: «Στην αφρικανική ήπειρο την προσεχή εικοσαετία ο πληθυσμός θα φθάσει τα 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι επόμενον είναι να έχουν να λύσουν σοβαρά προβλήματα διατροφής. Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική βιομηχανία τροφίμων μπορεί να αναπτύξει δίπλα της μια μεγάλη εσωτερική αγορά, η ζήτηση της οποίας θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στα ποιοτικά πρότυπα της ελληνικής παραγωγής ειδών διατροφής».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More