Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Επ. Ανταγωνισμού: Θα βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είναι πλέον η άμεση κι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κατ' απόλυτη προτεραιότητα εξέταση υποθέσεων σε έκτακτες περιπτώσεις, καθώς από το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή απαλείφθηκε η διάταξη που παραχωρούσε αυτή την αρμοδιότητα στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να εξετάζονται οι πλέον σημαντικές υποθέσεις και να μην σημειώνεται γραφειοκρατική χρονοτριβή.

Η προτεραιότητα εξέτασης των υποθέσεων και των στρατηγικών στόχων θα καθορίζονται με βάση κριτήρια που αποφασίζονται από την Ολομέλεια της Επιτροπής. Διατηρείται το δικαίωμα του υπουργού να ζητά εγγράφως από την Επιτροπή κάθε πληροφορία γενικής φύσης που κατέχει, αλλά με την επιφύλαξη του επιχειρηματικού απορρήτου και εφόσον οι ζητούμενες πληροφορίες δεν αφορούν στοιχεία που εμπίπτουν στην ερευνητική διαδικασία.

Σημαντική θεωρείται και η απάλειψη της διάταξης που προέβλεπε τουλάχιστον τρίμηνη φυλάκιση για όσους προβαίνουν σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά.

Παραμένουν μόνο τα πρόστιμα, που κυμαίνονται από 15.000-150.000 ευρώ.

Η Επιτροπή θα μπορεί πλέον να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και στα φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα συμμετείχαν στην παράνομη συμπεριφορά (καρτέλ, δεσπόζουσα θέση κ.λπ.), ενώ το πρόγραμμα επιείκειας επεκτείνεται, πέρα από τις επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα (μέλη Δ.Σ., μέτοχοι, διαχειριστές) που συμμετέχουν σε καρτέλ, προκειμένου να δοθεί κίνητρο να καταγγέλλουν παράνομες πρακτικές.

Τα μέλη της Επιτροπής μειώνονται από 9 που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, σε οκτώ, ενώ ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος επιλέγονται από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και τα υπόλοιπα μέλη διορίζονται από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Η θητεία των μελών είναι πενταετής και μπορεί να ανανεωθεί μία φορά. Για πρώτη φορά δημιουργείται Πειθαρχικό Συμβούλιο για τα μέλη της Επιτροπής, ενώ για την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας καταργείται η προηγούμενη γνωστοποίηση των συμπράξεων και των μικρών συγχωνεύσεων. Ο νυν πρόεδρος και οι τέσσερις εισηγητές θα παραμείνουν στη θέση τους μέχρι τη λήξη της θητείας τους (περίπου ενάμιση χρόνο), ενώ η θητεία των υπόλοιπων τεσσάρων μελών λήγει με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More