Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Σε αυτόν τον χώρο, μπορείτε να βάλετε τις διαφημίσεις σας. Οι διαφημίσεις σας, πρέπει να είναι ή κείμενα, ή banner διαστάσεων
135 χ 400. Αν θέλετε να βάλετε banner και δεν έχεται, μπορούμε να το κατασκευάσουμε εμείς για εσάς.

Στείλτε μας email και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Η νύφη το έσκασε... για το δημαρχείο

Προτίµηση στα σκαλιά της... δηµαρχίας αντί για της εκκλησίας δείχνουν όλο και περισσότερα ζευγάρια που παντρεύονται χρόνο µε τον χρόνο, την τελευταία δεκαετία, οι θρησκευτικοί γάµοι µειώνονται, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι πολιτικοί, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Οπως παραδέχονται µάλιστα ιερείς µιλώντας στα «ΝΕΑ», στη µείωση των θρησκευτικών γάµων έχει συµβάλει σε έναν βαθµό και η οικονοµική κρίση. Μολονότι, λένε, δεν είναι ο µοναδικός παράγοντας που όλο και λιγοστεύουν οι νέοι που χορεύουν τον «χορό του Ησαΐα».

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 1995 οι εννιά στους δέκα γάµους ήταν θρησκευτικοί (57.258 σε εκκλησίες, 6.729 σε δήµους). Σιγά σιγά όµως οι πολιτικοί γάµοι άρχισαν να κερδίζουν έδαφος, µε αποτέλεσµα το 2009 η αναλογία να αλλάξει σηµαντικά: οι θρησκευτικοί γάµοι εξακολουθούν βέβαια να είναι πρώτοι στις προτιµήσεις των ζευγαριών, ωστόσο οι πολιτικοί έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά. Αυτή τη χρονιά έγιναν 34.375 γάµοι στις εκκλησίες και 24.837 στα δηµαρχεία.

«Η μείωση στα µυστήρια είναι αισθητή. Παλαιότερα, την περίοδο πριν από τη Σαρακοστή, κάναµε τρεις και τέσσερις γάµους το σαββατοκύριακο. Τώρα, έναν µε δύο. Σίγουρα η οικονοµική κρίση έχει επηρεάσει και αυτόν τον τοµέα όπως και πολλούς άλλους», λέει στα «ΝΕΑ» ο πατήρ Ευάγγελος, ιερέας στην εκκλησία της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου. Προσθέτει, δε, ότι κάποιος που σήµερα επιθυµεί να κάνει γάµο πρέπει πλέον να έχει χρήµατα. «Και όχι για να πληρώσει την εκκλησία. Το ποσό που δίνει στον ναό είναι συµβολικό. Αυτά που θα δώσει για το τραπέζι κοστίζουν».

Αρκετοί ιερείς υποστηρίζουν εξάλλου πως µεγάλη µερίδα των ζευγαριών που παντρεύονται µε πολιτικό γάµο, στη συνέχεια, έπειτα από κάποιο διάστηµα, κάνει και θρησκευτικό. Σηµειώνεται επίσης πως αρκετά είναι τα ζευγάρια που για να µειώσουν το κόστος επιλέγουν να κάνουν ταυτόχρονα τον θρησκευτικό τους γάµο αλλά και τη βάφτιση του πρώτου τους παιδιού.

Η µείωση των θρησκευτικών γάµων προκύπτει και από τα επιµέρους στατιστικά στοιχεία των µητροπόλεων για τα µυστήρια. Για παράδειγµα, στη Μητρόπολη Περιστερίου οι γάµοι το 2007 ήταν 473. Το 2008 έγιναν 370 και το 2009 µειώθηκαν ακόµη περισσότερο καθώς παντρεύτηκαν 350 ζευγάρια. Μείωση στους θρησκευτικούς γάµους παρατηρείται και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το 2007 πραγµατοποιήθηκαν 4.622 γάµοι. Το 2008 έγιναν 3.485 και τη χρονιά που πέρασε 3.261. Λιγότεροι θρησκευτικοί γάµοι γίνονται πλέον και στη Μητρόπολη Νέας Σµύρνης. Το 2007, 808 ζευγάρια επέλεξαν τις εκκλησίες της περιοχής για να παντρευτούν. Το 2009 ο αριθµός ήταν 626 και το 2009οι γάµοι παρέµειναν περίπου στα ίδια επίπεδα. Εγιναν 646 γάµοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More