Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το κείμενο θα είναι 180 σελίδες και θα έχει τη δομή μνημονίου, δηλαδή θα προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί και στο νομικό μέρος, ώστε το κράτος να ξέρει αν μπορεί να εισπράξει τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και να μην “βαλτώνουν” οι υποθέσεις.
Μεταξύ όσων προβλέπονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι η εφαρμογή “πόθεν έσχες” για όλους όσους πλούτισαν απότομα ή υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή αλλά και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Παράγοντας του υπουγείου Οικονομικών αναφέρει στο Βήμα: “Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, βίλα στη Φιλοθέη και στη Μύκονο και την ίδια στιγμή να δηλώνει στην Εφορία εισοδήματα που θα δικαιολογούσαν, αν ήταν συνταξιούχος,ακόμη και τη χορήγηση ΕΚΑΣ”.
Ο έλεγχος θα δώσει έμφαση σε αυτή τη φάση στην ακίνητη περιουσία, τόσο ως προς την είσπραξη του φόρου για τη μεγάλη ακίνητη περουσία, όσο και για την εκτίμησης της οικονομικής κατάστασης. Το υπουργείο φιλοδοξεί να εισπράξει ληξιπρόθεσμα χρέη από οφειλέτες που έχουν μεγάλη ακίνητη περουσία σε ακριβές περιοχές.
Την ίδια στιγμή το ΣΔΟΕ ερευνά τις περιπτώσεις 1700 φυσικών προσώπων και επιχειρηματιών που έχουν εταιρείες υπό πτώχευση ωστόσο η προσωπική τους οικονομική κατάσταση είναι ανθηρή. Σχετική απόφαση για είσπραξη προστίμων από αυτούς υπέγραψε ο υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου με το κονδύλι να ανέρχεται στα 200 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι επαγγελματικές κατηγορίες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι καλλιτένες, παράγοντες του ποδοσφαίρου, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, γιατροί κ.α. Επίσης βάρος δίνεται από το υπουργείο σε 26 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, ενώ στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ θα βρεθούν οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις και όλες οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου